Vergroot de diversiteit aan beestjes in je lijf

Gepubliceerd op 19 februari 2023 om 15:41

Yekkk… klinkt niet heel aantrekkelijk misschien. Beestjes is een groot woord natuurlijk voor hetgeen zo klein is dat je het niet met het blote oog kunt zien.

Maar wat ik bedoel is het microbioom in je lijf, voornamelijk alle bacteriën en daarnaast schimmels en virussen.
De boodschap is vergroot de diversiteit aan jouw microbioom en maak jezelf weerbaarder.

 

Ongelofelijk maar waar, je microbioom (al deze organismen) zijn met ongeveer evenveel als alle cellen in je lijf. We hebben het dan over 30.000 miljard lichaamscellen. En dus ook over 30.000 miljard organismen.

 

De meeste bacteriën, schimmels en virussen zitten in je spijsverteringsstelsel, met name je dikke darm. Wel voor te stellen natuurlijk. Maar ook op de huid, de bovenste luchtwegen, de urinewegen, geslachtswegen en het maagdarmstelsel. Het viel je misschien al op, dit zijn de organen die in contact staan met de buitenwereld.

 

Een mooie vergelijking die Dr. Zach Bush (internist en endocrinoloog) maakt is ons microbioom en het microbioom van de natuur, de bodem.

Een gezonde bodem heeft een grote biodiversiteit en zit vol leven. Allerlei soorten beestjes zorgen ervoor dat de planten die op deze bodem groeien goed gedijen. De planten kunnen tegen een stootje omdat ze vanuit de bodem de diversiteit aan bacteriën en schimmels ook in zich opnemen.
En zo is het ook met ons. Het microbioom van de bodem staat natuurlijk ook in relatie tot ons microbioom. Een biologische appel heeft een diverser microbioom dan een appel vanuit de gangbare teelt op een verarmde grond

De tips die Dr. Zach Bush geeft voor meer weerbaarheid
*Leef meer buiten, met je blote voeten op de aarde, je handen in de grond, je haren in de wind.
* Eet divers, en natuurlijk. Ook gefermenteerde groentes doen goed of zuurdesembrood, rauwe melk.
* Neem een of meerdere huisdieren en knuffel met ze
* Knuffel met de mensen om je heen
* Wees niet te schoon (in de zin van gebruik chemische middelen op je lijf)

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.